Reklama

Reklama

Deser z mango

Idealny deser na gorące dni- lekka galaretka z mango.

Składniki

  • 2 owoce mango
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

1. Owoce mango umyć, obrać, odkroić miąższ od pestki. Zblendować na gładko. Wymieszać z sokiem z cytryny. 

2. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki gorącej wody, zostawić, żeby się rozpuściła. 

3. Do rondla wsypać cukier, zalać sokiem pomarańczowym. Podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać rozpuszczoną żelatynę, mieszać, aż płyn stanie się gładki. 

4. Dolać pulpę z owoców mango, zmiksować, zdjąć z ognia, schłodzić. Gdy masa zacznie tężeć, przelać do dekoracyjnych foremek, opłukanych zimną wodą, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. 

5. Aby deser łatwiej było wyjąć z foremek, można je przed wyłożeniem na talerzyki wstawić na chwilę do ciepłej wody.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje