Reklama

Deser Czarny Las

Składniki na 8 porcji

  • 2 paczki mrożonych wiśni bez pestek
  • 200 ml wiśniówki
  • 200 dag gorzkiej czekolady
  • 200 dag białej czekolady
  • 1 litr słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 6 łyżek cukru
  • 4 białka
  • sól
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

1. Wiśnie rozmrozić, zalać alkoholem, odstawić na 20 minut, odsączyć. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, każdą oddzielnie. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, podzielić na trzy części. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Pianę podzielić na dwie części, do każdej dodać roztopioną czekoladę (do jednej białą, do drugiej gorzką) i ubitą wcześniej śmietankę.

2. W pucharkach rozkładać na przemian: krem ciemny, nasączone alkoholem wiśnie, krem biały, aż do wyczerpania składników. Górę udekorować śmietaną, wiśniami i wiórkami.

Reklama


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy