Przejdź na stronę główną Interia.pl

Deser błyskawiczny

Słodkie co nieco w kilka chwil? Nic prostszego, a efekt - wyśmienity!

Crumble z jabłkami

Składniki na 4 porcje:  3-4 jabłka, 1/2 cytryny, 2-3 łyżki rodzynek lub innych suszonych owoców, mogą być też orzechy, 12-15 dag zimnego masła, 15 dag mąki, 13 dag cukru,  opakowanie cukru wanilinowego, 10-15 dag płatków owsianych , płaska łyżeczka cynamonu Ponadto:  4 żaroodporne miseczki lub kokilki, 2 łyżeczki masła do posmarowania kokilek.

Reklama

Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój je następnie w kostkę, skrop sokiem z cytryny i posyp szczyptą cynamonu.

Do sporej miski przesyp mąkę, oba rodzaje cukru, pozostały cynamon oraz płatki owsiane i wymieszaj. Następnie do sypkich składników dodaj posiekane zimne masło i wszystko wymieszaj, aby składniki się połączyły.

Rozłóż jabłka do kokilek nasmarowanych masłem, posyp je rodzynkami, a na wierzchu rozsyp kruszonkę - najlepiej pokruszyć ją palcami Aby zetrzeć ją na tarce, wcześniej trzeba ciasto dobrze schłodzić. Jeśli zostało nieco masła, możesz je jeszcze wyłożyć na kruszonkę.

Kokilki wstaw do rozgrzanego do 180-190° C piekarnika i zapiekaj 30-40 min, aż kruszonka ładnie się zrumieni. Podawaj z lodami lub polane sosem waniliowym.

Ryż zapiekany z bakaliami

Składniki na 5-7 porcji: 5 kwaśnych jabłek, 25 dag ryżu, 2 szklanki mleka, po 3 dag suszonych moreli, jabłek, śliwek, rodzynek, kandyzowanych wiśni i skórki pomarańczowej, 2-3 łyżki cukru, cukier wanilinowy, 1-2 kawałki kory cynamonu, 2 łyżki masła, 2-3 łyżki tartej bułki,  6 łyżeczek konfitury malinowej, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, sok z jednej cytryny. Na sos waniliowy: 3 żółtka, 1/4 szklanki cukru wanilinowego, szklanka mleka.

Przygotuj sos: utrzyj w kąpieli wodnej 3 żółtka z 1/4 szklanki cukru wanilinowego. Do utartych żółtek powoli dolej szklankę gorącego (ale nie wrzącego) mleka. Ubijaj, aż zgęstnieje. Sos zdejmij z ognia, ubijając trzepaczką - wystudź.

Ryż przesyp do rondla. Dodaj korę cynamonu, cukier wanilinowy i mleko. Poczekaj, aż zacznie wrzeć, zmniejsz płomień. Gotuj pod przykryciem, aż ryż wchłonie mleko, po czym usuń cynamon z ryżu.

Suszone i kandyzowane owoce posiekaj i dołóż do ryżu. Jabłka po obraniu ze skórki pokrój na małe kawałki i skrop sokiem z cytryny. Przełóż do rondelka, podlej małą ilością wody i duś je pod przykryciem, aż się rozpadną. Do musu jabłkowego dodaj startą skórkę cytrynową. Posłodź do smaku. Posmarowane masłem oraz oprószone tartą bułką foremki napełnij ryżem z bakaliami. Przykryj musem jabłkowym i konfiturą. Zapiekaj ok. 20 min w 170° C. Podawaj na ciepło z sosem waniliowym.

Sernik na zimno

Składniki na 14 porcji: 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe, 4 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym (po 14 dag), 4 łyżki cukru pudru, 4 łyżeczki żelatyny w proszku, 250 ml śmietanki 30 lub 36 proc. Ewentualnie:  2 opakowania herbatników, brzoskwinie w syropie lub inne owoce, świeże (oprócz kiwi) lub z puszki l folia aluminiowa.

Na dnie tortownicy ułóż całe herbatniki lub też pokrusz je i wysyp nimi dno. Możesz też w ogóle zrezygnować z kruchego spodu - wtedy wyłóż dno tortownicy folią aluminiową.

Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki ciepłej wody, starannie wymieszaj i odstaw, by jeszcze przestygła. Obie galaretki zalej wrzątkiem, nieco mniejszą ilością od zalecanej przez producenta, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem (zacznij go dodawać po łyżce, gdy śmietana będzie niemal ubita na sztywno). Do bitej śmietany z cukrem dodawaj teraz porcjami serek waniliowy i delikatnie mieszaj. Na koniec powoli dolewaj zupełnie ostudzoną żelatynę. Pamiętaj, że zbyt szybko dodana lub za ciepła może zważyć masę śmietanowo- serową.

Masę przelej do przygotowanej tortownicy, ułóż na niej (lekko dociskając) pokrojone owoce i wstaw do lodówki. Po 20 min zalej galaretką. Schładzaj do zupełnego zastygnięcia galaretki.

Blok czekoladowy

Składniki na 6-8 porcji: 3-4 łyżki ciemnego kakao, 2 paczki herbatników lub innych ciastek, 20 dag masła, 1/2 szklanki mleka 3,2 proc. tłuszczu, 10 dag cukru, po 4 dag orzechów i migdałów. Ewentualnie: 1-2 łyżeczki mleka w proszku. Ponadto: folia aluminiowa, 2-3 łyżki cukru pudru, podłużna foremka do ciasta.

Do rondla wlej mleko, dodaj cukier, masło i kakao. Wszystko wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw do ostygnięcia.

W tym czasie pokrusz ciastka, orzechy i migdały. Możesz zawinąć je w ściereczkę i rozdrobnić wałkiem do ciasta. Nie krusz jednak herbatników, orzechów i migdałów na pył, ponieważ powinny być dobrze wyczuwalne i chrupkie w bloku czekoladowym.

Pokruszone herbatniki z orzechami i migdałami dodaj do masy czekoladowej, a następnie starannie wszystko wymieszaj. Masa nie powinna być zbyt sucha i kruszyć się, ale też nie powinna być zbyt płynna. Gdyby okazała się luźna, dodawaj po pół łyżki mleka w proszku i mieszaj, sprawdzając konsystencję.

Dobrze wymieszaną, spójną masę przełóż do foremki wyłożonej folią aluminiową. Owiń ją od góry folią i odstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Po tym czasie wyjmij blok z formy, usuń folię i posyp cukrem pudrem. 6. Blok podawaj pokrojony na dość grube plastry.




Reklama

Reklama