Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Deser biszkoptowy z marcepanem

Możesz ozdobić owocami i lukrem.

Składniki Biszkopt

  • niepełna szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki wody
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki Masa

  • gotowy krem karpatkowy

Składniki oraz

  • 300 g marcepanu
  • czerwony barwnik spożywczy (np. w żelu)
  • galaretka truskawkowa
  • kandyzowane wiśnie albo czereśnie
  • usztywniacz typu żelfix
  • jasne cienkie herbatniki

Białka z jajek wbij do miski, żółtka do szklanki. Do białek dodaj oba cukry i ubij na pianę. Połącz to z mąką, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Dolej 1/3 szklanki wody. Zmiksuj.

Reklama

Ciasto wylej do prostokątnej formy (o wymiarach 40x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200°C przez 7 minut.

Krem karpatkowy przygotuj zgodnie z instrukcją, dokładając połowę usztywniacza. Osiem łyżek odłóż. Masę marcepanową przełóż do miski i wyciśnij barwnik. Wymieszaj tak, aby ufarbowała się równomiernie. Rozłóż ją płasko na desce i dużym ostrym guzikiem powykrawaj kółeczka.

Upieczony biszkopt przełóż na ściereczkę. Na jeszcze ciepły wyłóż krem karpatkowy i wygładź powierzchnię. Od razu, bardzo ostrożnie, zroluj biszkopt z kremem. Owiń mocno ściereczką i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Po wyjęciu roladę potnij na 8-centymetrowe kawałki i ustaw pionowo. Z reszty kremu uformuj 4 koła o średnicy deseru i przykryj każdą porcję. Po obwodzie powciskaj marcepanowe kółeczka.

Galaretkę rozpuść i przelej na talerz. Po zastygnięciu wytnij 4 kółka i połóż na każdej roladce. Ozdób wiśnią i herbatnikiem.

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje