Przejdź na stronę główną Interia.pl

Delikatny mus z białej czekolady

Nie potrzebujesz nawet pół godziny, by wyczarować przepyszny deser

Czas przyrządzenia: 20 minut

Składniki

  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 100 g białej czekolady
  • 150 g śmietany kremówki
  • 150 g słodzonego skondensowanego mleka
  • 50 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki zrumienionych migdałów bez skórki
  • różowe bezy do dekoracji

1. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić na chwilę, żeby spęczniała. Białą czekoladę niezbyt drobno posiekać albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do metalowej miseczki, postawić ją nad garnkiem z parującą wodą. Czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej, zdjąć z ognia i odstawić, aby przestygła.

Reklama

2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Mleko skondensowane mocno podgrzać, rozpuścić w nim spęczniałą żelatynę. Dodać stopioną czekoladę, przemieszać, odstawić do wystudzenia. Następnie połączyć z ubitą śmietaną. Mus z białej czekolady rozlać do czterech szklanych pojemników, np. ozdobnych słoiczków. Wstawić do lodówki przynajmniej na cztery godziny.

3. Przed podaniem mus z białej czekolady posypać grubo posiekanymi orzechami laskowymi, zrumienionymi na suchej patelni migdałami i, ewentualnie, pokruszonymi bezami.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje