Przejdź na stronę główną Interia.pl

Delikatne placki z gruszkami

W sam raz na deser lub danie na słodko. To idealna przekąska na zimowe wieczory.

Składniki

  • 3 słodkie gruszki
  • 30 dag mąki
  • małe opakowanie (200 ml) kefiru
  • 1/4 łyżeczki proszku po pieczenia
  • jajko
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cukier puder
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • olej

Sposób przygotowania:

Gruszki umyj pod bieżącą wodą i osusz. Każdą przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój wzdłuż na półcentymetrowe plastry. Każdy kawałek dokładnie skrop sokiem z cytryny, aby owoce nie ściemniały. 

W głębokiej misce rozmieszaj jajko razem z kefirem oraz ekstraktem waniliowym. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki (jeśli ciasto będzie zbyt gęste, możesz dolać do niego więcej kefiru). 

Na patelni rozgrzej tłuszcz, następnie wlewaj ciasto (około 2 łyżek), tworząc małe placki. Chwilę je podsmaż i wrzuć po plasterku gruszki. Obróć na drugą stronę i usmaż na złoty kolor. Następnie zdejmij je z patelni, odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Gotowe posyp cukrem pudrem.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: Placki z gruszkami | gruszki | coś na słodko | dania na słodko | Styl.pl

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje