Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Delikatne kotleciki ziemniaczane z ziołami

Szukasz pomysłu na lekki, bezmięsny obiad? Polecamy przepis na kotleciki ziemniaczane- są proste w przygotowaniu i bardzo sycące!

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • garść posiekanego szczypiorku
  • szczypta majeranku lub oregano
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Jeszcze ciepłe, dokładnie odcedzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. 

2. Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż ją na oleju. 

3. Połącz ziemniaki z cebulą. Dodaj jajko, 2 łyżki bułki tartej, mąkę, posiekany szczypiorek, olej, sól i szczyptę majeranku lub oregano. Wyrób dokładnie masę. 

4. Nabieraj łyżką porcje masy i formuj z niej kotlety. Obtocz je w pozostałej bułce tartej. 

5. Na szerokiej patelni rozgrzej masło klarowane. Kładź kotlety na gorący tłuszcz i smaż po około 5 minut z obu stron. Dobrym dodatkiem do nich jest sos czosnkowy lub tatarski.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje