Reklama

Delikatne gołąbki z mięsem i ryżem

Zrobione ze słodkich, dojrzałych pomidorów przeciery pozwolą nam przygotować łatwe i pyszne dania. Proponujemy delikatne gołąbki w smakowitym sosie pomidorowym.

Składniki

  • 700 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu
  • 2 cebule
  • duża, biała kapusta
  • 1,5 l rosołu
  • 3 szklanki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • mielona słodka papryka

Sposób przygotowania:

1. Ryż zalej wodą i gotuj przez około 13 minut. Odcedź, ostudź i dodaj do mięsa razem z obranymi i drobno posiekanymi cebulami. Dopraw wedle uznania solą, pieprzem i mieloną papryką. 

2. Wytnij z kapusty rdzeń. Włóż ją do garnka, zalej wodą i gotuj przez ok. 15 minut. Następnie zdejmij liście. 

3. Na każdy liść nakładaj porcję farszu. Zwiń ciasno, formując gołąbki. 

4. Na dnie dużego garnka ułóż kilka kapuścianych liści, a na nich gołąbki. Wlej bulion i przecier pomidorowy. Gotuj przez około godzinę.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy