Reklama

Dania z rusztu

Oto nasze propozycje na weekendowe menu serwowane na łonie natury.

Grillowany bakłażan

Składniki na 4 porcje: 2 duże bakłażany, sól, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, 8 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka posiekanych ziół (tymianek, pietruszka kędzierzawa, bazylia), tłuczony czarny pieprz, 250 g marynowanych cebulek, 4 papryczki chili, zioła do dekoracji.

Bakłażany umyć, osuszyć, rozkroić wzdłuż. Miąższ naciąć w kratkę (do głębokości ok. 5 mm), posolić, skropić sokiem z cytryny. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z 6 łyżkami oliwy. Dodać posiekane zioła, szczyptę pieprzu i wymieszać. Mieszankę wyłożyć na bakłażanowy miąższ. Połówki bakłażanów owinąć folią aluminiową i odłożyć na ok. 60 minut do marynowania.

Reklama

Bakłażany grillować najpierw ok. 20 minut w folii, potem folię zdjąć i opiekać je bezpośrednio na grillu 15 minut. Cebulki ponakłuwać na krótkie szpikulce, posmarować resztą oliwy, lekko podpiec. Zgrillowane bakłażany udekorować papryczkami chili i ziołami. Serwować z cebulkowymi szaszłyczkami.

Boczkowe zawijańce

Składniki na 4 porcje: 800 g boczku bez kości, 50 g pikantnej musztardy, garść posiekanych ziół (szałwia, rozmaryn itp.), 2 łyżki przyprawy grillowej.

Z boczku wykroić płat. Oprószyć go solą, posmarować musztardą, posypać posiekanymi ziołami i przyprawą grillową. Zwinąć ciasno w roladę, spiąć za pomocą wykałaczek lub krótkich igieł kuchennych. Roladę pokroić ostrym nożem na grubsze plastry, czyli zawijańce.

Zawijańce nabić na zwilżone patyczki do szaszłyków. Piec na rozgrzanym grillu ok. 30 minut, od czasu do czasu obracając.

Pomidorowe wieżyczki

Składniki na 5 porcji: 5 pomidorów, 1/2 mniejszej cukinii, 1 mały bakłażan, sól, pieprz, 1-2 cebule, 2-3 gałązki tymianku, około 5 łyżek oliwy z oliwek, 250 g sera bałkańskiego.

Pomidory umyć, osuszyć, każdy pokroić na 4-5 plastrów. Cukinię i bakłażana umyć, osuszyć, pokroić na plasterki. Oprószyć je solą i pieprzem i odczekać, aż puszczą sok. Osuszyć je papierowym ręcznikiem. Obrać cebulę i pokroić w talarki.

Pomidory poskładać w pierwotny kształt, ale pomiędzy poszczególne pomidorowe plastry powkładać plasterki pozostałych warzyw: bakłażana, cukinii i cebuli. Spiąć je wykałaczkami.

Tymianek opłukać, osuszyć. Poodrywać listki i drobno je posiekać. Wymieszać z oliwą. Warzywne "wieżyczki" ułożyć na tacce do grillowania i posmarować ziołową oliwą. Posypać rozkruszonym serem bałkańskim i przykryć folią aluminiową. Piec na grillu 15-20 minut. Przed podaniem udekorować tymiankiem

Udka w diabelskiej marynacie

Składniki na 4 porcje:  4 sprawione udka z kurczaka, sól,  200 ml krojonych pomidorów z puszki, 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki sosu worcester, kilka kropli tabasco.

Udka z kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko je ponacinać. Oprószyć solą. Pomidory z puszki przełożyć do miski (ewentualnie je pokroić w kawałki). Dodać sos worcester, wino, oliwę, tabasco oraz tymianek. Wymieszać. Do marynaty włożyć udka. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na około godzinę.

Udka wyjąć z marynaty, odsączyć, poczekać, aż osiągną temperaturę pokojową. Kłaść na rozgrzanym grillu. Grillować ze wszystkich stron około 40 minut. Od czasu do czasu smarować resztą marynaty.

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: grill
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy