Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dania z mozarellą

Wytwarzany ze świeżego mleka bawolic, ser jest obowiązkowym składnikiem włoskiej pizzy.

Zapiekanka mięsno-makaronowa

Składniki na 6 porcji: 7,5 dag wędzonego boczku, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 60 dag pomidorów, 25 dag mozzarelli, 20 dag makaronu, 1 łyżka oleju, sól, pieprz , 75 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 łyżka suszonej bazylii , 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 5 dag masła, 5 dag mąki, 400 ml mleka, 1 łyżka bulionu w proszku, 10 dag startego żółtego sera (np. gouda), listki bazylii do dekoracji, tłuszcz do formy.

Reklama

Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidory i mozzarellę pokroić w plasterki, a boczek w kosteczkę. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim boczek i mielone mięso. Doprawić solą i pieprzem. Dodać suszoną bazylię, czosnek i cebulę. Krótko podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy. Wlać 100 ml wody i, mieszając, smażyć 3-4 minuty na dużym płomieniu.

Masło rozgrzać, oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Wlać 400 ml wody i mleko, wsypać bulion w proszku. Mieszając, gotować 5 minut. Zetrzeć 7,5 dag sera żółtego. Dodać do sosu beszamelowego. Przyprawić pieprzem i solą. Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Na spodzie rozłożyć połowę makaronu. Wyłożyć połowę mięsnej masy. Posmarować połową sosu. Przykryć połową plastrów pomidorów i mozzarelii. Ułożyć kolejne warstwy makaronu, mięsa, sosu, pomidorów i mozzarelli. Resztę żółtego sera zetrzeć, posypać wierzch zapiekanki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 30-35 minut.

Kremowa rolada szpinakowa

Składniki na 10 porcji: 500 g liści szpinaku, 2 ząbki czosnku, 250 g brokułów, sól, pieprz, 2 łyżki masła, 4 jajka, 70 g mąki, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 20 g drobno startego parmezanu, 250 mozzarelli.

Liście szpinaku opłukać, osuszyć. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Brokuła podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, gotować 5 minut, odcedzić. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć czosnek. Dołożyć szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć, mieszając, aż zmięknie. Odstawić do wystudzenia, a potem włożyć do blendera i zmiksować z 2 całymi jajkami i 2 żółtkami. Zmiksowany szpinak przełożyć do miski i wymieszać z mąką i sodą. Pozostałe białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do szpinaku w misce. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 10-15 minut.

Upieczony szpinakowy korpus, obracając, przełożyć na ściereczkę posypaną startym parmezanem i poczekać, aż wystygnie. Zdjąć pergamin. Posypać startą na tarce mozzarellą, poukładać różyczki brokułów i całość zwinąć w roladę wraz z czystym pergaminem. Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

Kotleciki serowe na sałacie

Składniki na 4 porcje: 2 kulki mozzarelli (po 12,5 dag), pieprz, 3 łyżki mleka, sól, 1 jajko, 7,5 dag bułki tartej, 1 opakowanie (ok. 25 dag) liści różnych sałat, 3 łyżki jasnego octu balsamicznego, cukier, 5 łyżek oleju, pół pęczka szczypiorku, 2 pomidory, 1 bagietka.

Kulki mozzarelli osączyć z zalewy. Każdą pokroić na 6 plasterków, oprószyć je pieprzem. Mąkę wymieszać z 1/4 łyżeczki soli, wysypać na talerz. Na drugi talerz wbić jajko, dodać szczyptę soli oraz 2-3 łyżki wody. Wymieszać widelcem. Na trzeci talerz wysypać bułkę tartą.

Plastry mozzarelli obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w rozkłóconym jajku i panierować w tartej bułce. Odłożyć na chwilę w chłodne miejsce. Liście sałat opłukać, osuszyć. Ocet balsamiczny utrzeć z pieprzem, solą i cukrem. Wlać 2 łyżki oleju i dobrze wymieszać. Szczypiorek opłukać, posiekać. Pomidory pokroić na cząstki i wymieszać z sałatą. Skropić przygotowanym sosem i posypać po szczypiorkiem. Resztę oleju rozgrzać i usmażyć na nim opanierowane krążki sera na złoty kolor z obu stron. Kotleciki ułożyć na sałatce. Udekorować szczypiorkiem. Podawać z kawałkiem bagietki.


Reklama

Reklama

Reklama