Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dania z kalafiora

Warzywny przekładaniec

Składniki

  • nieduży kalafior
  • nieduży brokuł
  • 100 g białego sera
  • 10 średniej wielkości marchewek
  • 6 jaj
  • 6 średniej wielkości pietruszek
  • 14 łyżek kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • 3–4 gałązki natki pietruszki
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Reklama

Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki, myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera. Dodajemy połowę sera, 2 jaja, doprawiamy pieprzem i solą, miksujemy. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy około 25 minut w 200ºC.

Obieramy pietruszkę i marchewkę, płuczemy. Warzywa przekrawamy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, podsmażamy krótko warzywa, dodajemy szklankę wody, sól, pieprz, przykrywamy i gotujemy około 8 minut, odcedzamy.  Śmietanę, pozostały ser, 4 jaja doprawiamy pieprzem i solą, miksujemy. Połowę masy wykładamy na podpieczonego kalafiora z brokułami, następnie układamy marchewkę i pietruszkę, a na nie pozostałą masę. Pieczemy 30 minut w 200ºC. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje