Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dania z grilla. Łosoś z dodatkami

Wszystkim zależy na gładkiej skórze i pięknym wyglądzie. Przykład potrawy, która zawiera odpowiednie składniki odżywcze, prezentuje dietetyk Alicja Kalińska.

Łosoś z pieczoną rzodkiewką i młodą cebulką to doskonały wybór na wspólne grillowanie. Te dwa warzywa to dobre źródło siarki, która jest potrzebna do prawidłowej budowy włosów i paznokci oraz zdrowej skóry. Łosoś z kolei pełen jest wysokowartościowych tłuszczów, również niezmiernie ważnych dla utrzymania prawidłowej struktury skóry. Ułatwia zatrzymywanie wody w skórze, co jest szczególnie istotne latem.

Reklama

Jednak największą zaletą tej ryby są korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3, zwłaszcza eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Posiadają one zdolność wiązania i rozpuszczania kwasów nasyconych, dzięki czemu usprawniają oczyszczanie organizmu ze złogów. Ponadto kwasy omega-3, wbudowane w błony komórkowe naczyń krwionośnych, w swoim działaniu przypominają warstwy teflonu na patelni tzn. nie dopuszczają do przywierania cząsteczek różnych niepożądanych substancji (np. cholesterolu), zapobiegając powstawaniu złogów. To w znacznym stopniu usprawnia przemianę materii.

Dlatego łosoś jest szczególnie polecany osobom z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Ze względu na bardzo niskie spożycie kwasów omega-3 w diecie Polaków, grill to doskonała okazja do przygotowania obfitujących w nie ryb i owoców morza.

Łosoś z pieczoną rzodkiewką i młodą cebulką (1 porcja)

Czas przygotowania: 35 minut

Poziom trudności: łatwe
Białko: 41,5g Tłuszcze: 42,5g Węglowodany: 13,2g Kaloryczność: 584kcal
GDA*- Białko: 83%  Tłuszcze: 61% Węglowodany: 5 %  Kaloryczność: 29%  

Składniki:

- 200g fileta z łososia,

- 5 rzodkiewek przekrojonych na pół (75g),

- 1 młoda cebulka razem z zieloną częścią (20g),

- 1 łyżka oliwy z oliwek (10g),

- ½ pomarańczy (75g),

- 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty lub bazylii (5g).

- szczypta soli, pieprzu, tymianku, rozmarynu.

Cebulkę pokroić na pióra, wymieszać z rzodkiewkami, oliwą, ziołami odrobiną soli i pieprzu. Łososia oprószyć solą oraz pieprzem, 1/2 pomarańczy pokroić w plastry, ułożyć na łososiu. Łososia z dodatkami piec w folii na grillu ok. 25 minut.

Dodatkowe wskazówki dotyczące grillowania:

  • Unikaj dorzucania do paleniska gazet, kartonów, sztucznych podpałek - w czasie grillowania wydzielają się z nich niebezpieczne dla zdrowia substancje, które kumulują się w przygotowywanych potrawach.
  • Mięsa należy grillować na tackach aluminiowych lub folii aluminiowej. Grillowanie bezpośrednio na ruszcie powoduje, że tłuszcz skapuje na żarzące się węgle i pali się, wydzielając toksyczne substancje.
  • Unikaj gotowych mieszanek przypraw i sosów - zawierają wiele niepotrzebnych substancji (cukier, glutaminian sodu, konserwanty itp.)
  • Stosuj naturalne zioła i przyprawy, sosy przygotowywać np. na bazie pomidorów lub jogurtu.
  • Unikaj bułek przeznaczonych do grillowania, przygotowywania hamburgerów - jest w nich cała masa konserwantów i zero błonnika, który jest potrzebny dla organizmu. Zamiast nich warto sięgnąć po grahamki lub pełnoziarniste bułki, ale i z nimi nie należy przesadzać - co za dużo, to nie zdrowo.
  • Nie zapominaj o dodatku warzyw do grillowanych mięs.
  • Ogranicz lub wyeliminować spożycie alkoholu na rzecz wody.
  • Nie sięgaj po soki i inne słodkie napoje. Lepiej przygotować wodę mineralną z kostkami lodu, sokiem z cytryny lub limonki i miętą.

 Dania z grilla. Co wybierać, a czego unikać?



Trafny wybór

- filety z piersi kurczaka lub indyka (bez skóry)

- ryby

- warzywa (np. cukinia, bakłażan, papryka itp.)

- szaszłyki z chudego mięsa i warzyw

Tego unikaj!

-  tłusta karkówka -  żeberka

-  kiełbasy, kaszanki

-  wszelkie wędliny, kiełbasy i mięsa oznaczone w    sklepie jako "grillowe", "na grilla", "ogniskowe" - są   one najczęściej nie najlepszej jakości

-  duże ilości pieczywa

 * % wskazanego dziennego spożycia (GDA) określonego dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/dzień.

 Przepis przygotowała, na bazie metodologii setpoint, dietetyk Alicja Kalińska - autorka i konsultantka publikacji oraz programów telewizyjnych nt. diety i żywienia. Tylko w ciągu ostatnich lat jej zespół pomógł 20 tys. klientów stracić łącznie ponad 50 ton tkanki tłuszczowej.




Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje