Reklama

Dania z grilla. Gruzińska sałatka z buraków

Buraki doskonale nadają się na grilla i stanowią smaczny dodatek do sałatek. W jaki sposób je przygotować, aby nic nie straciły ze swoich właściwości, radzi dietetyk Alicja Kalińska.

Te warzywa swoją czerwonofioletową barwę zawdzięczają betaninie. Barwnik ten należy do grupy antocyjanów, które posiadają silne właściwości przeciwutleniające. Betanina ma zdolność wnikania do wnętrza bakterii, gdzie powoduje zahamowanie rozwoju i rozmnażania. Z tego względu mówi się o bakteriostatycznym działaniu buraków czerwonych.

Chrzan, który stanowi do proponowanej potrawy dodatek, jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak potas, wapń, żelazo, sód, magnez, fitoncydy, witaminy C, B, E i A oraz flawonoidy, cukry, enzymy i aminokwasy. Świeże liście i korzenie chrzanu mają działanie bakterio-, wiruso-, grzybo- i pierwotniakobójcze. Dodanie go do posiłków pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmaga przemianę materii, poprawia pracę wątroby i nerek. Z kolei występujące w orzechach włoskich przeciwutleniacze działają znacznie mocniej niż witamina E. Obniżają ryzyko chorób serca, niektórych rodzajów raka, kamicy żółciowej i cukrzycy typu 2.

Reklama

Gruzińska sałatka z buraków (1 porcja)

 Czas przygotowania: 55 minut  Poziom trudności: łatwe

Białko: 6,4g  Tłuszcze: 18,6g  Węglowodany: 19,5g  Kaloryczność: 248kcal  

GDA*- Białko: 13%  Tłuszcze: 26,6%  Węglowodany: 7%  Kaloryczność: 12%

Składniki:

- 1 burak średni,

- 1 łyżeczka chrzanu,

- 1 łyżeczka majonezu,

- 1 łyżka orzechów włoskich.

Buraka średniej wielkości piec w folii przez ok. 30-45 min, w 180 stopniach. Gdy ostygnie, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce. Dodać chrzan i łyżeczkę majonezu. Orzechy włoskie uprażyć i dodać do sałatki.

Prostsza wersja: upieczone buraki pokroić w równe plastry i polać sosem chrzanowym, a następnie posypać uprażonymi orzechami.

Dodatkowe wskazówki dotyczące grillowania:

  • Unikaj dorzucania do paleniska gazet, kartonów, sztucznych podpałek - w czasie grillowania wydzielają się z nich niebezpieczne dla zdrowia substancje, które kumulują się w przygotowywanych potrawach.
  • Mięsa należy grillować na tackach aluminiowych lub folii aluminiowej. Grillowanie bezpośrednio na ruszcie powoduje, że tłuszcz skapuje na żarzące się węgle i pali się, wydzielając toksyczne substancje.
  • Unikaj gotowych mieszanek przypraw i sosów - zawierają wiele niepotrzebnych substancji (cukier, glutaminian sodu, konserwanty itp.)
  • Stosuj naturalne zioła i przyprawy, sosy przygotowywać np. na bazie pomidorów lub jogurtu.
  • Unikaj bułek przeznaczonych do grillowania, przygotowywania hamburgerów - jest w nich cała masa konserwantów i zero błonnika, który jest potrzebny dla organizmu. Zamiast nich warto sięgnąć po grahamki lub pełnoziarniste bułki, ale i z nimi nie należy przesadzać - co za dużo, to nie zdrowo.
  • Nie zapominaj o dodatku warzyw do grillowanych mięs.
  • Ogranicz lub wyeliminować spożycie alkoholu na rzecz wody.
  • Nie sięgaj po soki i inne słodkie napoje. Lepiej przygotować wodę mineralną z kostkami lodu, sokiem z cytryny lub limonki i miętą.

 Dania z grilla. Co wybierać, a czego unikać?
Trafny wybór

- filety z piersi kurczaka lub indyka (bez skóry)

- ryby

- warzywa (np. cukinia, bakłażan, papryka itp.)

- szaszłyki z chudego mięsa i warzyw


Tego unikaj!

-  tłusta karkówka -  żeberka

-  kiełbasy, kaszanki

-  wszelkie wędliny, kiełbasy i mięsa oznaczone w    sklepie jako "grillowe", "na grilla", "ogniskowe" - są   one najczęściej nie najlepszej jakości

-  duże ilości pieczywa

 * % wskazanego dziennego spożycia (GDA) określonego dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/dzień.

 Przepis przygotowała, na bazie metodologii setpoint, dietetyk Alicja Kalińska - autorka i konsultantka publikacji oraz programów telewizyjnych nt. diety i żywienia. Tylko w ciągu ostatnich lat jej zespół pomógł 20 tys. klientów stracić łącznie ponad 50 ton tkanki tłuszczowej.




Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy