Reklama

Reklama

Dania dla jaroszy

Bezmięsne dania z sezonowymi warzywami. Kolorowe, smaczne i pożywne.

Zapiekanka ziemniaczano-ziołowa

,

Składniki na 4 porcje: 5  gałązek trybuli, 6 gałązek natki pietruszki, pół pęczka szczypiorku, pół obranego ząbka czosnku, 1,3 kg ziemniaków, 250 ml śmietany 12 proc., 250 ml mleka, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa, 5 dag żółtego sera np. gouda, 2 środki (tzw. serca) sałaty rzymskiej, 10 dag pomidorków koktajlowych, 1 marchewka, 4 łyżki białego octu winnego, 1/4 łyżeczki musztardy3 łyżki oleju, masło do posmarowania formy.

Reklama

Zioła opłukać, osuszyć, oderwać listki trybuli i natki pietruszki od gałązek, posiekać. Odłożyć 8 źdźbeł szczypiorku, resztę posiekać. Formę żaroodporną posmarować połówką czosnku i masłem.

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miseczki. Zalać je śmietaną i mlekiem. Dodać posiekaną trybulę, szczypiorek i natkę pietruszki. Doprawić do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Wymieszać. Przełożyć do formy. Żółty ser zetrzeć, posypać wierzch zapiekanki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut.

Serca sałat rzymskich opłukać, listki dobrze osuszyć, ewentualnie porwać na kawałki. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Połowę odłożonego szczypiorku posiekać i dodać do marchewki. Ocet utrzeć z musztardą, pieprzem, i solą. Cienkim strumieniem dolać olej. Ubić trzepaczką sos. Marchewkę wymieszać z liśćmi sałaty i przy-gotowanym sosem tuż przed podaniem. Serwować jako dodatek do zapiekanki ziemniaczanej. Danie udekorować odłożonymi źdźbłami szczypiorku.

Faszerowane papryki z pieca

Składniki na 4 porcje: 2,5 dag ryżu długoziarnistego, 10 dag pieczarek, 1 cebula, sól1 łyżka oleju słonecznikowego, 1 puszka kukurydzy, 10 dag mrożonego zielonego groszku, 10 dag sera gouda, po 2 żółte i czerwone papryki, pieprz, 2 dag masła, 2 dag mąki, 250 ml warzywnego bulionu, 200 ml mleka, 10 dag śmietankowego serka topionego, 5 gałązek tymianku.

Ryż ugotować w posolonym wrzątku. Pieczarki pokroić na połówki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pieczarki, smażyć 4 minuty. Dodać groszek (nie rozmrażać) i odsączoną kukurydzę. Chwilę poddusić. Zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem. Paprykom odciąć wierzchy, wydrążyć nasiona. Ryż wymieszać ze składnikami z patelni i goudą pokrojoną w kosteczkę.

Papryki napełnić przygotowanym farszem. Przykryć odciętymi wierzchami. Ustawić w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 40 minut.

Masło stopić w garnku. Oprószyć mąką. Krótko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z zimnym bulionem oraz mlekiem. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dołożyć serek topiony. Podgrzewać, aż serek się rozpuści. Dodać posiekany tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Na półmisku ułożyć upieczone papryki. Polać sosem.

Dowiedz się więcej na temat: dania wegetariańskie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje