Przejdź na stronę główną Interia.pl

Daj szpinakowi szansę!

Kojarzy ci się z burą papką z dzieciństwa? Spokojnie: możesz go odczarować! To tylko kwestia dobrego przepisu!

Faszerowane pieczarki

Składniki

  • 8 bardzo dużych pieczarek
  • 35 dag liści szpinaku
  • 1 duży pomidor
  • 15 dag kremowego sera
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
  • 1/2 szklanki bulionu
  • po 2 łyżki masła i oleju
  • 5 dag parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa

1. Szpinak oczyścić, potem wrzucić na chwilę do wrzącej, osolonej wody. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidora umyć, usunąć nasiona i pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki oczyścić. Nóżki odciąć, drobno posiekać, wrzucić na rozgrzany olej na patelni.

Reklama

2. Cebulę i czosnek dołożyć do posiekanych nóżek pieczarek, dusić pod przykryciem 5 min. Dołożyć szpinak, pomidor, śmietanę, kremowy serek oraz bulion. Wymieszać wszystko, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem.

3. Kapelusze posolić, wypełnić farszem z patelni i posypać obficie parmezanem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Zapiekać  ok. 40 min w temp. 200°C. Podawać gorące z cząstkami cytryny, udekorowane świeżym majerankiem.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje