Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Czym najlepiej polać sałatkę?

Jesteś na diecie, często jadasz surówki i sałatki, a mimo to twoja waga nie spada? Najwyższy czas podliczyć kalorie, które codziennie goszczą na twoim talerzu.

Największym wrogiem zgrabnej sylwetki są bowiem sosy, którymi ochoczo polewamy warzywa!

Reklama

Porcja zielonej sałaty bez dodatków to zaledwie około 20 kalorii. Ale gdy dodamy do niej łyżkę śmietany lub oliwy, jej kaloryczność wzrośnie dwukrotnie.

Jeżeli postawimy na sos na bazie majonezu, wraz z zielonymi liśćmi pochłoniemy około 150 kalorii.

Czy warto sięgać po kupne wersje light dresingów? Niekoniecznie. Po pierwsze - tego rodzaju sosy zawierają dużo sztucznych słodzików. Po drugie - nie brakuje w nich również substancji, które mogą wywoływać wzdęcia i alergie. Jeśli więc musimy polewać sałatki sosami, najlepiej tymi, które zrobimy w domu.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje