Reklama

Czerwona fasola

Dania z czerwoną fasolą to porcja zdrowia i witalności. Małe ziarenka kryją w sobie witaminy i minerały.

To symbol kuchni meksykańskiej, ale ze względu na walory smakowe i korzyści zdrowotne gości na stołach całego świata.W Polsce, niestety, fasola traktowana jest po macoszemu. A to wielki błąd, bo dzięki zgromadzonym w tej czerwonej damie witaminom i minerałom wzmocnią się twoje kości i zęby, poprawi pamięć, a ryzyko zawału serca znacznie spadnie.

Fasola w sałatkach

Porwij w kawałki liście sałaty lodowej albo młodej sałaty masłowej. Dodaj do tego puszkę czerwonej fasoli, pokrojoną w kostkę żółtą paprykę i cienkie krążki dwóch młodych cebulek, najlepiej dymek. Delikatnie wszystko wymieszaj, posyp pokruszoną fetą i natką pietruszki, a następnie skrop sosem z oliwy, soku z cytryny i wyciśniętego przez praskę czosnku. Na samym końcu dopraw solą, pieprzem i odrobiną chili.

Chili con carne

Aby przygotować ten teksański specjał, mięso mielone podsmaż je na oleju razem z drobno posiekaną cebulą. Jak cebulka się zeszkli, a parówki delikatnie zrumienią, dodaj puszkę fasoli, pulpę pomidorową i przyprawy (pieprz, chili oraz sól). Duś na małym ogniu przez 10 minut. Serwuj z ryżem, pieczywem lub chipsami kukurydzianymi posypane świeżą kolendrą.

Jak gotować fasolę?

Wieczorem, w dniu poprzedzającym gotowanie, zalej wodą czerwoną fasolę. Rano wodę odlej, a fasolę przepłucz i dodaj 3 szklanki świeżej wody na szklankę fasoli. Fasola powinna być cały czas pokryta wodą, jeśli nie jest, dolej wody. Przykrywaj fasolę, aby nie odparowało zbyt dużo wody, ale zostawiaj szparkę. Gotuj na malutkim ogniu. Ten proces rozkłada węglowodany powodujące wzdęcia. Gotuj fasolę aż będzie miękka, czyli 40-60 minut. Jak

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: Chili Con Carne
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy