Reklama

Czenaki litewskie

Czenaki to litewskie pieczonki. Tradycyjnie przygotowuje się je w małych glinianych garnkach z pokrywkami, które po wypełnieniu składnikami wstawia się do pieca. W ten sposób przygotowane czenaki jest wyjątkowo smaczne, a po wyjęciu z pieca każdy dostaje swoją porcję w odrębnym naczyniu.

Jednak można je także przygotować w garnku. Dobrze nadaje się do tego celu szybkowar. W oryginalnych przepisach występuje biała kapusta, ale z powodzeniem można zastąpić ją kapustą pekińską. Ta gęsta zupa jest rozgrzewająca i bardzo treściwa, a dodatek śmietany i ogórków idealnie przełamuje smak duszonych warzyw.

Składniki - 6 porcji

  • 300 g kapusty pekińskiej
  • 4 duże ziemniaki
  • 200 g pieczarek
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 1/4 małego selera
  • 1 średnia pietruszka
  • 4 łyżki masła
  • sól do smaku
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 4–6 średnich ogórków kiszonych

Cebulę kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Kapustę pekińską szatkujemy. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na grubej tarce.

Reklama

Pieczarki kroimy w cienkie plastry. W garnku (najlepiej w szybkowarze) rozpuszczamy masło. Zdejmujemy z gazu i na dnie układamy pokrojoną cebulę. Na niej układamy ziemniaki, a następnie zmieszaną marchewkę z pietruszką i selerem. Na warzywach układamy, jeden obok drugiego, plasterki pieczarek i na koniec wszystko przykrywamy poszatkowaną kapustą.

Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.

Ogórki kiszone kroimy w cienkie plasterki. Gotowe danie na talerzach doprawiamy solą (chociaż nie jest to konieczne), ozdabiamy kleksem ze śmietany i plasterkami ogórka kiszonego.

Przepis pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Zupy moc". Wydawnictwo Zwierciadło.

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy