Przejdź na stronę główną Interia.pl

Czekoladowo-orzechowy śmietanowiec

Bez żelatyny!

Składniki:

Reklama

2 jajka

80 g cukru

40 g mąki

25 g skrobi

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

750 g śmietany kremówki

Opakowanie cukru waniliowego

3 opakowania śmietan-fixu

150 g mielonych orzechów laskowych

100 g mlecznej czekolady

10 g tłuszczu kokosowego

15 g orzechów laskowych całych

50 g gorzkiej czekolady

50 g białej czekolady

Jajka rozdzielić. Białka ubić z 1,5 łyżki wody, dodając 50 g cukru. Wmieszać żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skrobią. Połowę blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, kawałek folii aluminiowej zgiąć i umieścić przed papierem (aby blacha była podzielona na dwie części). Ciasto nałożyć na wyłożoną papierem część blaszki i piec w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 8 minut.

Śmietanę ubić, dodając cukier waniliowy i 30 g cukru, oraz fix. Dodać mielone orzechy, schłodzić. Z biszkoptu zdjąć papier, ciasto umieścić w ramie i nałożyć śmietanę, odstawić na godzinę do lodówki. Mleczną czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wraz z tłuszczem kokosowym, przestudzić i nałożyć na ciasto.  Wstawić do lodówki na godzinę. Orzechy obtoczyć w pozostałej czekoladzie, odłożyć by zastygła. Gorzką i białą czekoladę roztopić i wylać na marmurową płytkę, tak by koroty lekko się przenikały, gdy zastygnie, ściągać wiórki za pomocą szpatułki. Ciasto dekorować wiórkami czekoladowymi  i orzechami.

 

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje