Reklama

Reklama

Czekoladowe trufle z chilli

Przepis na trufle podaje Thomasina Miers

Składniki:

Reklama

1,4 kg ciemnej czekolady (co najmniej 70%)

8 goździków, startych

2 ususzone papryczki chilli

700ml śmietany kremówki

Kieliszek tequili

Kilka szczypt soli

1 łyżka syropu klonowego

50g proszku kakaowego

Przygotowanie:

1. Wysmaruj blaszkę do pieczenia masłem i wyłóż folią spożywczą.

2. Zetrzyj czekoladę lub pokrój na małe kawałki, dzięki czemu czekolada łatwiej się rozpuści.

3. Rozgnieć przyprawy w moździerzu i podgrzej w garnku ze śmietaną i tequilą.

4. Gdy śmietana będzie gorąca (ale nie zagotowana!) dodaj do czekolady w misce i wymieszaj. Jeśli wlejesz zbyt gorącą śmietankę do czekolady, składniki nie połączą się. Dodaj wtedy kilka łyżek zimnej śmietanki aby uratować sytuację. Jeśli czekolada nie rozpuści się całkowicie, umieść miskę nad wrzącą wodą (tzw. kąpiel wodna) i mieszaj energicznie.

5. Wylej miksturę na blaszkę i uderz kilka razy o blat aby upewnić się, że jest dobrze rozprowadzona. Schładzaj w zamrażarce przez godzinę. Przesiej połowę proszku kakaowego do dużej miski.

6. Pokrój czekoladę na kawałki. Obtaczaj w proszku kakaowym. Przechowuj w plastikowej torbie w lodówce lub zamrażalniku.

Oglądaj ,,Świąteczne gotowanie z Polsat Food Network" (na antenie w soboty do 26 grudnia o 22:00), w którym prezentujemy przepisy, które pozwolą zasmakować Świąt Bożego Narodzenia w pełni, eksponując bogactwo możliwości tkwiące w celebracji tego magicznego czasu.

Wypróbuj też:

Pieczony łosoś Siby

Przepisy pochodzą z programów: Hiszpańskie smaki na Boże Narodzenie, Przy świątecznym stole Siby, Gwiazdka pełna smaku, Boże Narodzenie w dwunastu odsłonach.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje