Reklama

Reklama

Czekoladowe muffinki

Domowe słodycze dla całej rodziny? Wypróbuj przepis na pyszne, czekoladowe muffiny.

Składniki

  • 30 dag mąki
  • po 15 dag masła i czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 200 ml mleka 3,2 proc.
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Masło rozpuścić w rondlu, wymieszać z kakao, wystudzić, połączyć z mlekiem i rozkłóconymi jajkami. Czekoladę drobno posiekać. 

2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. 

3. Mokre składniki muffinek wymieszać z suchymi, na koniec dosypać kawałki czekolady (uwaga, ciasto nie musi być połączone idealnie, mogą być widoczne duże grudki). 

4. Masę rozłożyć w silikonowych foremkach do muffinek, wyłożonych papilotkami. Piec ok. 25 min w temp. 180°C. Idealna muffinka jest miękka w środku i ma chrupiącą skorupkę.  

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje