Reklama

Reklama

Czekoladowe desery

Królewski krem czekoladowy

Składniki na 6 porcji: 4 żółtka, 4 łyżki cukru, 6 tabliczek (600 g gorzkiej czekolady), pół szklanki białego wina deserowego (w wersji bezalkoholowej sok winogronowy), 1 szklanka śmietanki kremówki, 1 gotowy blat bezowy, czekoladowe ozdoby cukiernicze, listki mięty do dekoracji.

Reklama

Żółtka utrzeć z cukrem (dla wzbogacenia smaku do masy można dodać odrobinę syropu miętowego, rdzeń wanilii, szczyptę mielonego kardamonu albo... czarnego pieprzu). Czekoladę zetrzeć na tarce o małych otworach lub drobniutko posiekać. Wsypać do masy żółtkowej. Dolać wino. Miseczkę z masą postawić nad garnkiem z parującą wodą. Ubijać, aż masa zacznie gęstnieć (ok. 20 minut). Zdjąć z kąpieli wodnej. Ciągle ubijając, wystudzić.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Małymi porcjami dodawać do masy czekoladowej, przemieszać. Gotowy krem włożyć na 30-40 minut do lodówki. Blat bezowy połamać na kawałki. Wsypać do pucharków (część pozostawić do dekoracji). Nałożyć porcje schłodzonego kremu czekoladowego. Przed podaniem udekorować czekoladowymi ozdobami, listkami mięty i odłożonymi bezami.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje