Reklama

Reklama

Czekoladowe desery

Babeczki z sosem waniliowym

Składniki na 4 porcje: 5 dag gorzkiej czekolady, 1 l mleka, 2 jajka, 6 dag + 2 łyżki cukru, 3,5 dag kaszy manny, 1 cukier wanilinowy, 1 torebka waniliowego sosu (na 500 ml mleka), 4 truskawki do dekoracji.

Reklama

W rondelku zagotować 2 szklanki mleka. Kiedy zawrze, wsypać kaszkę, cukier wanilinowy i 3 dag cukru. Gotować minutę, mieszając. Trochę czekolady zetrzeć na grube wiórki. Resztę połamać na kawałki, wrzucić do kaszki, mieszać, aż czekolada rozpuści się. Białka ubić z 3 dag cukru. Do masy w rondelku dodać żółtka i pianę z białek. Zagotować.

Foremki o poj. 250 ml opłukać zimną wodą. Napełnić gorącą masą czekoladową. Przestudzić, wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. W garnuszku zagotować 440 ml mleka. Pozostałe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru i proszkiem na sos waniliowy. Wlać do wrzącego mleka. Mieszając, gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Gotowe babeczki wybić z foremek. Ozdobić wiórkami czekoladowymi i cząstkami truskawek. Podawać z sosem waniliowym.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje