Przejdź na stronę główną Interia.pl

Czekoladowe desery

Czekoladowe małe co nieco uświetni kobiece pogaduszki przy kawie.

Wiedeńskie muffinki

Reklama

Składniki na 6 porcji: 4 łyżki (3 dag) ziaren kawy, 20 dag czekolady deserowej, 17,5 dag masła albo margaryny, 10 dag cukru, szczypta soli,1 torebka cukru wanilinowego, 3 jajka, 20 dag mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek mleka, tłuszcz i mąka do foremek.

Ziarna kawy pokruszyć (przez folię) wałkiem do ciasta. Czekoladę posiekać, połowę stopić w gorącej kąpieli wodnej. Odstawić, by przestygła. Masło utrzeć z solą, cukrem i cukrem wanilinowym. Ubijając, kolejno wbijać jajka. Dodać stopioną czekoladę. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, 2/3 rozdrobnionych ziaren kawy i posiekaną czekoladę. Wlać mleko, całość szybko wymieszać mikserem.

Żaroodporne foremki (o poj. 200 ml) napełnić przygotowaną masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 25-30 minut. Po upieczeniu muffinki ostrożnie wyjąć z foremek, wystudzić. Potem można serwować je w filiżankach, pięknie udekorowane np. bitą śmietaną oraz ziarenkami kawy.

Babeczki z sosem waniliowym

Składniki na 4 porcje: 5 dag gorzkiej czekolady, 1 l mleka, 2 jajka, 6 dag + 2 łyżki cukru, 3,5 dag kaszy manny, 1 cukier wanilinowy, 1 torebka waniliowego sosu (na 500 ml mleka), 4 truskawki do dekoracji.

W rondelku zagotować 2 szklanki mleka. Kiedy zawrze, wsypać kaszkę, cukier wanilinowy i 3 dag cukru. Gotować minutę, mieszając. Trochę czekolady zetrzeć na grube wiórki. Resztę połamać na kawałki, wrzucić do kaszki, mieszać, aż czekolada rozpuści się. Białka ubić z 3 dag cukru. Do masy w rondelku dodać żółtka i pianę z białek. Zagotować.

Foremki o poj. 250 ml opłukać zimną wodą. Napełnić gorącą masą czekoladową. Przestudzić, wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. W garnuszku zagotować 440 ml mleka. Pozostałe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru i proszkiem na sos waniliowy. Wlać do wrzącego mleka. Mieszając, gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Gotowe babeczki wybić z foremek. Ozdobić wiórkami czekoladowymi i cząstkami truskawek. Podawać z sosem waniliowym.

Biały keks z borówkami

Składniki: 400 g białej czekolady, 200 g masła, 4 żółtka, 25 g cukru pudru, 280 g podłużnych wafelków z kremem czekoladowym, 100 g borówek amerykańskich, 50 g gorzkiej czekolady, borówki do dekoracji.

Czekoladę drobno posiekać. Razem z tłuszczem stopić w kąpieli wodnej. Żółtka z cukrem ubić na pianę w kąpieli wodnej, wymieszać z masą czekoladową. Formę na keks wyłożyć folią spożywczą, na dnie i po bokach rozsmarować część masy. Warstwami układać naprzemiennie: wafelki i masę, posypując borówkami. Powtarzać do wyczerpania składników.

Keks wstawić na noc do lodówki do stężenia. Gorzką czekoladę rozpuścić. Keks wyjąć z formy, ostrożnie zdjąć folię. Ozdobić esami- floresami z roztopionej czekolady i borówkami.

Królewski krem czekoladowy

Składniki na 6 porcji: 4 żółtka, 4 łyżki cukru, 6 tabliczek (600 g gorzkiej czekolady), pół szklanki białego wina deserowego (w wersji bezalkoholowej sok winogronowy), 1 szklanka śmietanki kremówki, 1 gotowy blat bezowy, czekoladowe ozdoby cukiernicze, listki mięty do dekoracji.

Żółtka utrzeć z cukrem (dla wzbogacenia smaku do masy można dodać odrobinę syropu miętowego, rdzeń wanilii, szczyptę mielonego kardamonu albo... czarnego pieprzu). Czekoladę zetrzeć na tarce o małych otworach lub drobniutko posiekać. Wsypać do masy żółtkowej. Dolać wino. Miseczkę z masą postawić nad garnkiem z parującą wodą. Ubijać, aż masa zacznie gęstnieć (ok. 20 minut). Zdjąć z kąpieli wodnej. Ciągle ubijając, wystudzić.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Małymi porcjami dodawać do masy czekoladowej, przemieszać. Gotowy krem włożyć na 30-40 minut do lodówki. Blat bezowy połamać na kawałki. Wsypać do pucharków (część pozostawić do dekoracji). Nałożyć porcje schłodzonego kremu czekoladowego. Przed podaniem udekorować czekoladowymi ozdobami, listkami mięty i odłożonymi bezami.


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje