Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Czekoladowe desery

Czekoladowe małe co nieco uświetni kobiece pogaduszki przy kawie.

Wiedeńskie muffinki

Składniki na 6 porcji: 4 łyżki (3 dag) ziaren kawy, 20 dag czekolady deserowej, 17,5 dag masła albo margaryny, 10 dag cukru, szczypta soli,1 torebka cukru wanilinowego, 3 jajka, 20 dag mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek mleka, tłuszcz i mąka do foremek.

Reklama

Ziarna kawy pokruszyć (przez folię) wałkiem do ciasta. Czekoladę posiekać, połowę stopić w gorącej kąpieli wodnej. Odstawić, by przestygła. Masło utrzeć z solą, cukrem i cukrem wanilinowym. Ubijając, kolejno wbijać jajka. Dodać stopioną czekoladę. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, 2/3 rozdrobnionych ziaren kawy i posiekaną czekoladę. Wlać mleko, całość szybko wymieszać mikserem.

Żaroodporne foremki (o poj. 200 ml) napełnić przygotowaną masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 25-30 minut. Po upieczeniu muffinki ostrożnie wyjąć z foremek, wystudzić. Potem można serwować je w filiżankach, pięknie udekorowane np. bitą śmietaną oraz ziarenkami kawy.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje