Reklama

Reklama

Czekoladowe ciastka z płynnym środkiem

Przepis na efektowne, rozpływające się w ustach ciastka czekoladowe.

Składniki na ciasto

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła + do posmarowania foremek
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka mąki + do posypania foremek
  • łyżka przyprawy do pierników szczypta soli

Składniki do dekoracji

  • cukier puder oraz np. gałka lodów waniliowych
  • owoce w syropie

Sposób przygotowania:

1. Foremki wysmaruj dokładnie masłem i oprósz mąką. 

2. Piekarnik i blaszkę do pieczenia nagrzej do 200˚C. Czekoladę połam na kosteczki i rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce uważając, aby temp. nie była za wysoka i aby czekolada się nie zwarzyła). Wymieszaj na gładką masę. 

3. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i sól, krótko wymieszaj rózgą na jednolitą masę, nie ubijaj. Wsyp mąkę i przyprawę korzenną. Wymieszaj i połącz z roztopioną masą czekoladową. 

4. Masę wlej do przygotowanych foremek i wstaw na blaszkę do piekarnika. Piecz przez 8 minut. Następnie wyjmij z piekarnika, odczekaj 2 minuty i delikatnie wyłóż na talerzyki. Udekoruj cukrem pudrem lub owocami z syropu.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje