Przejdź na stronę główną Interia.pl

Czekoladowe brownie

Przepis pochodzi z programu "Paul Hollywood i miejskie wypieki" - oglądaj na Polsat Food Network 21 września o godzinie 22:30.

Paul Hollywood, który jest ulubionym piekarzem Wielkiej Brytanii, postanowił zgłębić sekrety piekarni w 10 wybranych miastach a swoją kulinarną podróż pokazać w nowym programie "Paul Hollywood i miejskie wypieki". W Nowym  Jorku odwiedzi dwie nowo otwarte piekarnie gdzie odkryje, że można robić pączki z zupełnie nowym, świeżym nadzieniem jakiego w życiu by się nie spodziewał. Spotka się z Jim’em Lahey’em , internetową sensacją, który stworzył nowy sposób pieczenia chleba w domu. Okazuje się tak prosty, że ciężko w to uwierzyć. Następny przystanek to Juniors Cheescake gdzie Paul spróbuje 12 różnych smaków sernika. To naprawdę ciężka robota! Chcąc zostawić w Nowym Jorku coś po sobie, Paul na podstawie kultowego, 65cio letniego przepisu Juniors Cheesecake  stworzy zupełnie nowe Brownie o smaku czekoladowego sernika.

Składniki

  • 225g gorzkiej czekolady ( przynajmniej 45% zawartości kakao)
  • 225g masła
  • 3 duże jajka
  • 225g drobnego cukru
  • 75g maki z dodatkiem proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 175g gorzkiej czekolady podzielonej na małe kawałki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na sernik:

  • 200g tłustego twarogu
  • 1.5 łyżki budyniu w proszku/ kremu w proszku
  • 15g drobnego cukru
  • 1 średnie jajko
  • pół łyżeczki ekstraku waniliowego
  • śmietany kremówki

Reklama

Przygotowanie:

Wyłóż blachę (22x29 cm) do pieczenia brownie papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 170C. Połam na kawałki 225g czekolady i wrzuć do naczynia żaroodpornego razem z masłem. Umieść nad garnkiem gotującej się wody i poczekaj aż się roztopi. Odstaw do wystygnięcia.

Ubij jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę z masłem i wymieszaj aż składniki się połączą. Dodaj mąkę, sól, kawałki czekolady i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj i wylej na przygotowaną blachę.

Używając miksera, na wolnych obrotach, ubij ze sobą twaróg, budyń w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy oraz śmietanę. Miksuj aż wszystko się połączy. Używając dużej łyżki wylewaj miksturę po kolei na wylaną wcześniej do blachy masę. Używając szpachelki zrób na górze wzory w kształcie wirów.

Piecz przez 25-30 minut. Po tym czasie sprawdź czy wszystko jest gotowe. Możesz to zrobić szpikulcem, po wbiciu masa ze środka powinna się jeszcze trochę do niego przyklejać.  Odstaw do wystygnięcia.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje