Reklama

Reklama

Czekoladowe batony

Możesz do batonów dodać składniki, które lubisz.

Składniki

  • 1 kostka margaryny do pieczenia (25 dag)
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 40 dag mleka w proszku
  • 2 szklanki preparowanej (ekspandowanej) pszenicy
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Reklama

Orzechy drobno posiekaj. Margarynę przełóż do rondelka, roztop. Odstaw, by przestygła. Do miski wsyp cukier oraz kakao, wymieszaj. Wlej przestudzoną margarynę oraz mleko, dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Następnie do masy wsyp mleko w proszku, całość dokładnie wymieszaj. Masa powinna mieć gładką konsystencję, jeśli będzie zbyt gęsta - dodaj do niej kilka łyżek przegotowanej wody.

Na końcu dodaj pszenicę, suszoną żurawinę oraz posiekane orzechy, wymieszaj.

Formę o wymiarach 17x26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę, starannie dociskając ją łyżką do dna formy. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc, by masa stężała. Schłodzoną masę potnij ostrym nożem na batoniki.

Rada: Pszenicę możesz zastąpić np. preparowanym ryżem.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje