Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Czekoladowa rolada z wiśniami

Składniki na biszkopt

  • 6 łyżek mąki orkiszowej
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 2 i 1/2 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Składniki na krem

  • 25 dag serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30-36 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki nalewki z wiśni
  • 1 szklanka wiśni kompotowych

1. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać porcjami (po 1 łyżce) cukier, następnie po 1 żółtku. Czekoladę połamać, roztopić z masłem, przestudzić, wymieszać z przesianymi mąkami, kakao i proszkiem do pieczenia. Pianę delikatnie połączyć z masą czekoladową przy pomocy rózgi kuchennej.

Reklama

2. Ciasto wylać na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 12 min w temp. 200°C. Gorący biszkopt przykryć czystą bawełnianą ściereczką, odwrócić, usunąć papier, zrolować, wystudzić. Wiśnie osuszyć na ręczniku papierowym (można je wcześniej namoczyć w nalewce).

3. Mocno schłodzony ser mascarpone ubić, dodając porcjami cukier puder i nalewkę. Schłodzoną śmietankę ubić na puch, połączyć z serkiem.

4. Ostudzony biszkopt rozwinąć, usunąć ściereczkę, posmarować kremem, rozłożyć wiśnie, zwinąć jak roladę, szczelnie owinąć folia spożywczą, schłodzić.

Zobacz również:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje