Reklama

Reklama

Czekoladowa rolada

Delikatna rolada z śmietanowo-wiśniowym nadzieniem będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy.

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • 200 g wiśni

Sposób przygotowania:

1. Białka ubijamy na sztywno, na końcu stopniowo dosypując cukier. Dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Mąkę, 3 łyżki kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do masy i mieszamy. Wlewamy olej oraz mleko i mieszamy. Masę rozprowadzamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C ok. 12 minut. Gorące ciasto przekładamy papierem do góry na ścierkę posypaną cukrem pudrem i ostrożnie zdejmujemy papier. Zwijamy ciasto razem ze ścierką wzdłuż dłuższego boku. 

2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Rozwijamy wystudzone ciasto i smarujemy śmietaną, zostawiając margines. Wzdłuż jednego krótszego końca układamy wydrylowane wiśnie. Zwijamy roladę i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao. 

Zobacz także:

Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje