Przejdź na stronę główną Interia.pl

Czekoladowa babka drożdżowa

To prostsze niż myślisz!

Składniki:

Reklama

400 g mąki

80 ml wody

60 g cukru

10 g soli

2 jajka

20 g drożdży

100 g gorzkiej czekolady

100 ml śmietany

80 g masła

W dużej misce zmieszaj mąkę i sól, dodaj cukier. Wlej drożdże rozmieszane z wodą. Ubij jajka.

Do mąki wlej wodę, jajka oraz dodaj masło. Ugniataj starannie ciasto na jednolitą masę. Przykryj folią i pozwól ciastu wyrosnąć przez ok. 1 godz. w temperaturze pokojowej. Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt.

Aby przygotować nadzienie, podgrzej śmietankę na średnim ogniu, a następnie dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj. Równomiernie rozprowadź nadzienie czekoladowe. Zawiń ciasto, a następnie pokrój nożem na równe kawałki. Ułóż w foremce i posmaruj roztopionym masłem. Piecz 15 - 20 minut w temp. 190 st. C

 

Reklama

Reklama