Reklama

Czas na młode ziemniaki

Ziemniaki w boczku z ziołowym twarożkiem

 Składniki:

12-16 małych ziemniaków

6-8 plastrów wędzonego boczku

2 łyżki oleju

3-4 gałązki rozmarynu

Po pół pęczka szczypiorku, natki pietruszki i koperku

500 g chudego twarogu

2-3 łyżki wody mineralnej

Sól pieprz

Ziemniaki umyć, wrzucić do wrzątku i gotować 20 minut. Plastry boczku przekrawać na pół i zawijać w nieodcedzone ziemniaki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć ziemniaki przez 10 minut, obracając. Posypać rozmarynem. Pozostałe zioła pokroić. Wmieszać z twarożkiem i wodą mineralną, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki podawać z dipem.

Reklama

Zapiekane ziemniaki z indykiem

Składniki:

4 duże ziemniaki

Pęczek zielonej cebulki

100 g sera Cheddar

200 g piersi z indyka

500 ml bulionu z kurczaka

4 łyżeczki sosu worcester

250 g kwaśnej śmietany

Ziemniaki umyć i ponakłuwać widelcem. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec godzinę w 100 st. C

Mięso gotować w bulionie 20 minut. Ziemniaki wyjąć, ostudzić, poprzekrawać, lekko wydrążyć łyżką. Wydrążony miąższ wymieszać z 4 łyżkami śmietany. Na połówki ziemniaków nakładać posiekaną cebulkę, kawałki mięsa, sos worcester, masę śmietanowo-ziemniaczaną, posypać serem i zapiekać 20 minut w 175 st. C. Podawać z kwaśną śmietaną.

 

 Ziemniaczki z ziołami

Składniki:

1 kg ziemniaków

Po pół pęczka natki pietruszki, kolendry, koperku

Ząbek czosnku

Mała cebula

250 g twarożku

2 łyżki oliwy z oliwek

Sok z połowy cytryny

Pieprz, cukier

 Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, odparować. Zioła posiekać, cebulę I czosnek drobno pokroić, zmieszać z twarożkiem oliwą, sokiem z cytryny i ziołami. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ziemniaki podawać z dipem.



 


Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy