Reklama

Reklama

Czas na kurki

Te pyszne grzyby pojawiają się w lasach jako pierwsze. Są prawdziwą gratką dla smakoszy.

Babeczki z kurkami

Składniki na 6 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 30 dag kurek, 1 średnia cebula, 1/2 szklanki gęstej śmietany 18 proc., 2 jajka, 5 dag sera żółtego, 2 łyżki masła, 1 gałązka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego, sól, pieprz.

Reklama

Kurki oczyść z igliwia i dokładnie umyj, kilka razy zmieniając wodę. Małe zostaw w całości a większe pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach.

Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodaj grzyby, świeży lub suszony tymianek i duś na średnim ogniu, aż odparuje cały płyn. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przestudź. Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj śmietanę, starty ser, przestudzone grzyby i dokładnie wymieszaj.

Z ciasta francuskiego odetnij pasek o szerokości ok. 3 cm. Wytnij z niego dowolne kształty, np. listki. Z pozostałego ciasta wytnij 6 kwadratów i włóż je do foremek, tak, aby rogi ciasta wystawały na zewnątrz. Środki wypełnij kurkowym nadzieniem. Rogi ciasta nałóż na siebie, delikatnie je ściskając, na wierzchu rozłóż listki.

Piecz 30-35 minut w temperaturze 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Podawaj na ciepło lub zimno.

Tarta z kurkami

Składniki na 6-8 porcji: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 1 jajko, 15 dag zimnego masła, szczypta soli. Na farsz: 40 dag kurek, 3 gałązki młodej cebulki ze szczypiorem (dymka), 4 jajka, 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., 8 dag sera żółtego, 2 łyżki masła, 1 mała papryczka chilli, sól, pieprz.

Do przesianej mąki wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojone w małe kawałki masło, jajko, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min. Schłodzonym ciastem wyłóż dno oraz boki formy do tarty. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli lub grochu. Piecz 15 min w temp. 180°C. Usuń papier i piecz jeszcze ok. 5 min.

Kurki oczyść z igliwia i piasku.Umyj, kilkakrotnie zmieniając wodę a następnie osusz. Mniejsze pozostaw w całości, a większe sztuki przekrój na pół. Cebulkę pokrój w talarki. Szczypior opłucz, osusz, posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce na małych oczkach. Papryczkę pokrój w talarki.

Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulkę. Smaż ok. 3 min często mieszając. Następnie dodaj kurki, smaż na średnim ogniu ok. 10 minut, aż odparuje cała woda. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, przestudź. Do miski wbij jajka, dodaj śmietankę oraz starty ser, zmiksuj. Dopraw solą oraz pieprzem. Na podpieczonym spodzie rozłóż kurki, posyp posiekanym szczypiorem i papryczką. Całość zalej masą jajeczną. Piecz ok. 10 minut w temperaturze 160°C.

Krem ziemniaczany z kurkami

Składniki na 4-5 porcji: 30 dag kurek, 1 duża cebula, 1 kg ziemniaków, 1 i 1/2 l bulionu drobiowego lub warzywnego, 3 łyżki masła, 100 ml śmietanki kremówki 30 proc lub kwaśnej śmietany do zupy, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz.

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Kurki oczyść z igliwia i piasku, dokładnie umyj, kilkakrotnie zmieniając wodę i osusz. Mniejsze pozostaw w całości, a większe sztuki przekrój na pół.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć cebulę, zeszklij. Następnie wrzuć grzyby, smaż ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, przełóż do miseczki i odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej pozostałe masło, wrzuć ziemniaki, smaż ok. 5 minut.

Do garnka wlej bulion, podgrzej. Wrzuć ziemniaki, garnek przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu 15-20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Następnie wyjmij je z bulionu, gdy nieco przestygną zmiksuj blenderem na gładki mus. Przełóż do garnka i powoli dolewaj bulion, aż uzyskasz pożądaną konsystencję zupy. Dodaj podsmażone kurki oraz śmietankę lub śmietanę i podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Na koniec do zupy dodaj natkę pietruszki lub koperek oraz gałkę muszkatołową. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Danie z patelni

Składniki na 3-4 porcje: 80 dag ziemniaków, 10 dag boczku wędzonego, 2 średnie cebule, 50 dag kurek, 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku albo koperku, 1 łyżka masła, olej do smażenia, sól, pieprz.

Ziemniaki wyszoruj i gotuj w lekko osolonej wodzie, aż będą al dente (lekko twardawe). Odcedź, wystudź, obierz ze skóry i pokrój w ćwiartki lub grube plastry. Jeśli używasz młodych ziemniaków, wystarczy je bardzo dokładnie wyszorować.

Grzyby oczyść, umyj. Małe pozostaw w całości a większe pokrój na mniejsze kawałki. Boczek pokrój w kostkę. Cebule drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć boczek, przesmaż. Następnie dodaj cebulę, zeszklij. Przełóż do miseczki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć kur-ki, smaż tak długo, aż odparuje cały płyn powstały w trakcie smażenia. Grzyby przełóż do miseczki z boczkiem i cebulą. Na dużej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć ziemniaki, podsmaż je ze wszystkich stron. Dodaj boczek, cebulę oraz kurki, smaż ok. 10 min. Na koniec danie posyp szczypiorkiem al-bo koperkiem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Rada: Do dania można podać sos jogurtowo-szczypiorkowy. Do jogurtu dodaj drobno posiekany szczypiorek, 2-3 ząbki czosnku, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.


Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje