Reklama

Reklama

Czarny makaron z krewetkami

Wytwornie, a jednocześnie łatwo? Wypróbuj przepis na czarny makaron z owocami morza, który świetnie sprawdzi się w towarzystwie białego wina.

Składniki

  • 10 szt. obranych, blanszowanych krewetek
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • świeże zioła, np. bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 5–8 pomidorów pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g liści szpinaku
  • 2–3 łyżki soku z cytryny
  • 250 g czarnego makaronu o kształcie, jaki lubisz
  • sól, pieprz
  • tarty parmezan

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Makaron ugotuj al dente. Odcedź, zachowując 1/2 szklanki wody z gotowania. Krewetki dopraw solą i pieprzem, posyp 1 łyżką skórki z cytryny oraz posiekanymi ziołami. Wymieszaj i odstaw. 

2. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż posiekany czosnek. Po chwili dodaj pokrojone pomidory i pozostałą skórkę z cytryny. Dopraw do smaku i smaż jeszcze ok. 2 min. 

3. Wrzuć krewetki i smaż kolejne kilka minut. Makaron przełóż z powrotem do garnka, wlej zachowaną wodę z gotowania i dodaj liście szpinaku. Wymieszaj, przykryj, odczekaj chwilę aż liście szpinaku się zblanszują. 

4. Dodaj krewetki z pomidorami, wymieszaj, skrop sokiem z cytryny. Przed podaniem posyp danie parmezanem. 

Zobacz także:

Show

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje