Przejdź na stronę główną Interia.pl

Czarny Las

Wierzch ciasta można udekorować kleksami bitej śmietany.

Składniki Na ciasto

  • 180 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 220 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki do pieczenia

Składniki Ponadto

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe

1. W rondelku roztop masło. Wsyp posiekaną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Do jajek wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, zmiksuj. Wlej ciepły sos czekoladowy, wymieszaj. Na koniec wsyp przesiane suche składniki, wymieszaj. Formę  o wymiarach 33x32 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 25 min w temperaturze 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Reklama

2. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Do miski włóż mascarpone, dodaj śmietankę  oraz cukier. Ubij mikserem aż do otrzymania gęstego kremu. Do lekko ciepłej żelatyny dodaj 3 łyżki kremu serowo-śmietanowego, wymieszaj. Dodaj do kremu i zmiksuj, by nie było grudek. Krem wyłóż na wystudzone ciasto. Wstaw do lodówki, by masa serowa stężała.

3. Galaretki rozpuść w 800 ml wrzącej wody. Na masie serowej ułóż wiśnie, zalej tężejącą galaretką.  Wstaw do lodówki.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje