Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Cytrynowy kurczak picatta

Smażony filet kurczaka w sosie z cytryną i kaparami to spopularyzowana przez Amerykanów wersja włoskiego dania picatta. W oryginalnej recepturze zamiast drobiu jest plaster mięsa cielęcego.

Składniki

  • 600 g filetu z piersi kurczaka
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 50 g masła
  • 4 łyżki kaparów
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • plasterki cytryny do dekoracji
  • sól
  • pieprz
  • mąka

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mięso opłucz i osusz. Wytnij 4 filety i lekko rozbij je tłuczkiem. Z obu stron oprósz je solą i pieprzem. Obtocz w mące. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż filety i obsmaż je z obu stron - po 2 minuty. Zdejmij i trzymaj w cieple. 

2. Na tę samą patelnię wlej wino i gotuj przez minutę, aż się nieco zredukuje. Dodaj masło. Mieszaj, aż się rozpuści. Dołóż odcedzone kapary i chwilę podsmaż. Włóż kotlety. Posyp posiekaną natką. Po minucie gotowania przewróć filety na drugą stronę. Chwilę podsmaż. Przełóż na talerze. Udekoruj plasterkami cytryny. Podawaj z makaronem spaghetti. 

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje