Przejdź na stronę główną Interia.pl

Cytrynowe linguine z cukinią

Przepis Jamiego Oliviera.

Czas przyrządzenia: 15 minut
Składniki dla: 2

Składniki

  • 150 g makaronu linguine
  • 2 cukinie w różnych kolorach
  • ½ pęczka świeżej mięty (15 g)
  • 30 g parmezanu
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

Reklama

Ugotuj makaron w garnku osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opa­kowaniu, po czym go odcedź, zachowując kubek wody. Kiedy makaron będzie się gotować, pokrój cukinie wzdłuż w cienkie plastry, a następnie w długie, cienkie paski nożem, obieraczką do julienne albo na szatkownicy (uważaj na palce!). Postaw dużą nieprzywierającą patelnię na dość dużym ogniu, wlej na nią 1 łyżkę oliwy i dodaj cukinię. Smaż ją 4 minuty, regularnie mieszając, a w tym czasie cienko pokrój listki mięty i dorzuć je do cukinii.

Dodaj na patelnię odcedzony makaron razem z odrobiną zachowanej wody i przemieszaj całość. Posyp makaron większością drobno startego parmezanu i odrobiną startej skórki z cytryny, wciśnij cały sok, wszystko starannie wymieszaj, po czym skosztuj i dopraw do smaku solą morską i czarnym pieprzem. Rozłóż makaron na talerze, posyp resztą drobno startego parmezanu i skrop 1 łyżeczką oliwy z pierwszego tłoczenia. Smacznego!

W jednej porcji: kalorie 430 kcal, tłuszcze 14,5 g,  tł. nas. 4,4 g, białka 18,4 g, węglow. 60 g, cukier 6,3 g, sól 0,8 g, błonnik 2,2 g

Przepisy pochodzą z książki Jamiego Olivera "5 składników. Gotuj szybko i łatwo". Wyd. Insignis Media 2017. Przekład Maria Brzozowska


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje