Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Cytrynowa pianka

Składniki

  • 1 i ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki soku z cytryn
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 5 białek
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki śmietanki kremówki 30 proc.
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 250 g herbatników typu petit beurre
  • 100 g roztopionego masła
  • owoce

Sposób przygotowania:

1. Do szklanej miski wsyp cukier oraz mąkę. Wlej sok z cytryny, wymieszaj. Dodaj jajka, żółtka oraz masło, wymieszaj. Miskę postaw na garnku z wrzącą wodą. Mieszając, podgrzewaj aż krem zacznie gęstnieć (ok. 10 minut). Wstaw do lodówki.

2. Rozdrobnione herbatniki wymieszaj z masłem. Masą wylep dno tortownicy. Żelatynę rozpuść w ½ szklanki wrzątku. 1 i ½ szklanki śmietanki ubij. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. 1 szklankę kremu cytrynowego odstaw. Do pozostałego wlej żelatynę, zmiksuj. Dodaj do białek, delikatnie wymieszaj a następnie połącz z ubitą śmietanką. Wyłóż na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki. Wierzch udekoruj kremem cytrynowym. Schłodź. Udekoruj pozostałą ubitą śmietanką oraz owocami.

Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje