Przejdź na stronę główną Interia.pl

Cytrusowa babka dyniowa

Przygotowanie:

Reklama

Dynię kroimy w kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy 8-10 minut. Miksujemy blenderem na purée i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Jedno po drugim dodajemy jaja, miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i 1/2 łyżeczki cynamonu i na przemian z dyniowym purée łączymy z masą maślano-jajeczną. Blachę do babki z otworem pośrodku smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 50-60 minut w 175ºC.

Ciasto 10 minut studzimy w blasze, a następnie wyciągamy i przekładamy na metalową kratkę. Do rondelka przelewamy soki z cytryny i pomarańczy, dodajemy cukier puder i gotujemy, aż cukier się rozpuści, studzimy. Ciasto nakłuwamy w wielu miejscach drewnianym patyczkiem do szaszłyków. A następnie skrapiamy chłodnym sokiem pomarańczowo-cytrynowym. Babkę odstawiamy, by dobrze nasiąkła sokiem. Dzielimy na porcje i podajemy z odrobiną bitej śmietany.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje