Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Cynamonowy jabłecznik

Do ciast ucieranych bierz cukier kryształ, który rozpuszcza się wolniej niż puder. Masę wprawdzie trzeba dłużej ucierać, ale za to wypiek jest pulchniejszy.

Czas przyrządzenia: 75 minut
Składniki dla: 12

Składniki

  • 3/4 szklanki cukru (165 g)
  • 50 g masła
  • 300 g kremowego twarożku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki (225 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 jabłka
  • 3 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

1 Masło utrzyj z cukrem na jasnokremową, puszystą masę. Ucierając, kolejno dodawaj twarożek, ekstrakt waniliowy oraz jajka. Partiami dokładaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz solą. 

2. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w plastry albo ósemki. Delikatnie je wmieszaj do ciasta. Ciasto przelej do okrągłej formy o śr. 24 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 50-55 minut.

Zobacz także:

Reklama


Dowiedz się więcej na temat: jabłecznik | cynamon

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje