Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Cynamonowe zawijaski na jogurcie

Delikatne, zawijane ciasto, a do tego filiżanka aromatycznego napoju... Oto sprawdzony przepis na idealny początek dnia .

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 torebka (7 g) suchych drożdży
  • 3-4 łyżeczki miodu
  • 2/3 szklanki naturalnego jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka

Składniki na nadzienie

  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżki cynamonu

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mąkę przesiej do miseczki. Wymieszaj ją z drożdżami i miodem. Wlej jogurt i olej. Wbij jajka. Zagniataj, dolewając tyle letniej wody, żeby powstało elastyczne, dosyć zwarte ciasto. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż podwoi swą objętość. 

2. Miękkie masło wymieszaj z cukrem i cynamonem. Wyrośnięte ciasto zagnieć. Przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na cienki placek. Posmaruj go cynamonowym nadzieniem, zostawiając wolne brzegi. Zawiń w rulon. 

3. Rulon potnij na 12-14 plasterków. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem (niezbyt blisko, bo wyrosną w czasie pieczenia). Wzdłuż każdego przyłóż trzonek drewnianej łyżki. Naciśnij, robiąc wgłębienie. Wierzchy bułek posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 35 minut.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje