Reklama

Reklama

Cymes, czyli potrawka z marchewki i rodzynków

Cymes, czyli słodka, żydowska potrawka, która może być i deserem, i dodatkiem do słonego dania.

Składniki

  • ½ kg marchewki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść rodzynków
  • garść śliwek suszonych
  • garść orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • mięta do dekoracji

Przepis pochodzi z 311. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Marchewkę umyć, obrać i pokroić w plastry. Zasypać cukrem, zalać wodą i ugotować.

Gdy zacznie mięknąć, wlać sok z pomarańczy, zakwasić sokiem z cytryny. Wrzucić bakalie. Przyprawić cynamonem, posłodzić miodem, wymieszać i dusić przez chwilę.

Podawać udekorowane listkami mięty.

Polsat

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: cymes | kuchnia żydowska

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje