Reklama

Reklama

Curry z jabłkami i chili

Składniki na 6 porcji:

  • 800 g piersi indyka
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • papryczka chili
  • kawałek świeżego imbiru
  • 20 g masła
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 200 g ryżu basmati
  • 2–3 łyżeczki zielonego curry w proszku
  • 125 ml soku jabłkowego
  • sól, pieprz

1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w średniej wielkości kostkę.

Reklama

2. Jabłka przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w niezbyt grube półplastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Obrane cebule siekamy w piórka. Papryczkę chili kroimy w cienkie krążki. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.

3. Na patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy połowę wiórków kokosowych, zielone curry w proszku, chili, starty imbir, pokrojone w kostkę mięso, doprawiamy pieprzem, solą i smażymy kilka minut. Wlewamy sok jabłkowy, dopełniamy 300 ml wody i gotujemy 5-10 minut. Następnie dodajemy cebulę, jabłka i gotujemy jeszcze 5 minut.

4. Ryż gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Rozkładamy do czterech misek i polewamy obficie curry. Posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje