Reklama

Reklama

Cukinie faszerowane

Szukasz pomysłu na prosty, smaczny obiad? Wypróbuj przepis na cukinie faszerowane warzywami i szynką!

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 4 plastry szynki
  • mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • świeży lub suszony tymianek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Cukinie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką robimy niezbyt duże zagłębienia, uważając, by nie uszkodzić skórki. Wydrążony miąższ siekamy. 

2. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, szklimy cebulę, dorzucamy czosnek, a po chwili miąższ cukinii. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Szynkę kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię, smażymy chwilę, mieszając. 

3. Farsz nakładamy w zagłębienia cukinii, posypujemy startym serem. Pieczemy w 180°C przez 20-25 minut. Podajemy posypane natką pietruszki.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje