Reklama

Reklama

Cukinia faszerowana

Klasyk gatunku, w dodatku prosty w przygotowaniu: cukinia faszerowana mięsem mielonym. Z pewnością zachwyci twoich domowników!

Składniki

  • 2 cukinie
  • 40 dag karkówki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże pomidory
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • 8 pomidorów koktajlowych
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, papryka

Sposób przygotowania:

1. Cukinie umyć i przeciąć wzdłuż na połowę. Wydrążyć miąższ, uważając, aby nie uszkodzić skórki. Jeśli cukinia ma duże pestki, należy je usunąć. Miąższ pokroić w drobną kostkę. 

2. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Rozgrzać na patelni olej, zeszklić cebulę, dorzucić czosnek, chwilę smażyć. Mięso zemleć, dodać do cebuli razem z miąższem cukinii, doprawić solą, pieprzem, papryką, smażyć kilka minut. 

3. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dusić 3 minuty. Farsz zdjąć z ognia, dodać 3 łyżki parmezanu, wymieszać. Wydrążone cukinie posypać solą i pieprzem. Ułożyć w natłuszczonej formie. Połówki napełnić farszem, przykryć plasterkami pomidorów koktajlowych, posypać parmezanem. Zapiekać 35 min w temp. 180°C.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje