Przejdź na stronę główną Interia.pl

Cudeńka z mielonego

Pikantne pakieciki

Składniki na ciasto

  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 2/3 szklanki lodowatej wody
  • szczypta soli

Składniki dodatkowe

  • 600 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego
  • 80 g rodzynek
  • 50 g orzechów piniowych lub pestek słonecznika
  • 80 g + 1 łyżka masła
  • olej
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Przykryj ściereczką i odłóż na ok. 30 minut.

Szpinak opłucz, osusz. Cebulę drobno posiekaj i połowę zeszklij na 1 łyżce masła. Dodaj do niej szpinak, mieszając smaż, aż lekko zwiędnie. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na drugiej patelni na oleju zeszklij pozostałą cebulę. Dodaj mięso, smaż ok. 5 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, rodzynki i orzeszki piniowe lub pestki słonecznika. Smaż 3 min. Dodaj szpinak, wymieszaj. Dopraw.

Ciasto rozwałkuj na cienki prostokąt i podziel na dwie części. Posmaruj połową roztopionego masła, rozłóż farsz. Zwiń formując strudel. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch posmaruj pozostałym roztopionym masłem. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje