Przejdź na stronę główną Interia.pl

Cudeńka z mielonego

Wyśmienite gołąbki

Składniki

  • 10 dużych liści kapusty włoskiej
  • 500 g mięsa mielonego, np. drobiowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 plasterki boczku wędzonego
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 500 g marchwi
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 250 m bulionu warzywnego
  • 20 g masła
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Liście kapusty włóż na 2-3 min do osolonego wrzątku. Zetnij twarde zgrubienia na liściach. Jedną cebulę pokrój w piórka, drugą w drobną kostkę. Kajzerkę zalej wodą lub mlekiem, odstaw na ok. 10 min. Boczek pokrój w kostkę.

liście kapusty pokrój w cienkie paski. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w talarki. 2. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną w kostkę cebulę, boczek i paski kapusty. Mieszając smaż 5-7 min. Wystudź. Przełóż do miski, dodaj mięso, odciśnięte z nadmiaru płynu pieczywo oraz jajko. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z mięsa uformuj średniej wielkości kulki. Każdą owiń liściem kapusty, przewiąż nicią.

Na patelni roztop masło. Wrzuć marchewkę oraz cebulę (piórka). Mieszając smaż 3-4 min. Dopraw. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Ułóż gołąbki. Wlej wino oraz bulion. Piecz 35-45 min w temp. 180°C.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje