Reklama

Cudeńka z mielonego

Faszerowane ziemniaki

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 szklanka pomidorów z puszki
  • 6 łyżek kukurydzy konserwowej
  • ¾ szklanki czerwonej fasoli konserwowej
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszoruj, osusz. Rozłóż na folii aluminiowej posmarowanej olejem, zawiń. Piecz 50-60 minut w temp. 200°C.

Cebulę drobno posiekaj. Umytą papryczkę pokrój w cienkie paski. Cebulę zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, od czasu do czasu mieszając, 5-7 min. Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj. Duś 15-20 min.

Na koniec dodaj kukurydzę oraz fasolę i podgrzewaj jeszcze 5 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Upieczone ziemniaki wyjmij z folii, delikatnie rozetnij wzdłuż i wypełnij nadzieniem mięsnym.

Reklama

Wyśmienite gołąbki

Składniki

  • 10 dużych liści kapusty włoskiej
  • 500 g mięsa mielonego, np. drobiowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 plasterki boczku wędzonego
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 500 g marchwi
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 250 m bulionu warzywnego
  • 20 g masła
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Liście kapusty włóż na 2-3 min do osolonego wrzątku. Zetnij twarde zgrubienia na liściach. Jedną cebulę pokrój w piórka, drugą w drobną kostkę. Kajzerkę zalej wodą lub mlekiem, odstaw na ok. 10 min. Boczek pokrój w kostkę.

liście kapusty pokrój w cienkie paski. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w talarki. 2. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną w kostkę cebulę, boczek i paski kapusty. Mieszając smaż 5-7 min. Wystudź. Przełóż do miski, dodaj mięso, odciśnięte z nadmiaru płynu pieczywo oraz jajko. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z mięsa uformuj średniej wielkości kulki. Każdą owiń liściem kapusty, przewiąż nicią.

Na patelni roztop masło. Wrzuć marchewkę oraz cebulę (piórka). Mieszając smaż 3-4 min. Dopraw. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Ułóż gołąbki. Wlej wino oraz bulion. Piecz 35-45 min w temp. 180°C.

Chińskie pierożki

Składniki na ciasto

  • 120 g mąki pszennej
  • 50 ml wrzącej wody
  • 3 łyżeczki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju

Składniki na farsz

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego (chudego)
  • mały kawałek świeżego imbiru lub duża szczypta mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego (opcjonalnie)
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodaj wrzącą i zimną wodę oraz olej, wymieszaj łyżką na jednolitą masę. Przykryj szczelnie folią spożywczą, odstaw na 15 min.

Liście kapusty pekińskiej opłucz, osusz, pokrój w cienkie paski. Do mięsa dodaj starty świeży imbir lub mielony, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną kapustę pekińską, szczypiorek, sos sojowy i ocet ryżowy. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

Ciasto przełóż na blat, krótko wyrób, by było elastyczne. Rozwałkuj na cienki placek. Foremką lub szklaneczką wytnij kółka. Na środku każdego wyłóż farsz, zlep zaciskając brzegi ciasta i formując sakiewki. W garnku zagotuj wodę. Dno sitka do gotowania na parze wyłóż krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Ułóż pierożki. Gotuj na parze 12-15 min.

Pikantne pakieciki

Składniki na ciasto

  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 2/3 szklanki lodowatej wody
  • szczypta soli

Składniki dodatkowe

  • 600 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego
  • 80 g rodzynek
  • 50 g orzechów piniowych lub pestek słonecznika
  • 80 g + 1 łyżka masła
  • olej
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Przykryj ściereczką i odłóż na ok. 30 minut.

Szpinak opłucz, osusz. Cebulę drobno posiekaj i połowę zeszklij na 1 łyżce masła. Dodaj do niej szpinak, mieszając smaż, aż lekko zwiędnie. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na drugiej patelni na oleju zeszklij pozostałą cebulę. Dodaj mięso, smaż ok. 5 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, rodzynki i orzeszki piniowe lub pestki słonecznika. Smaż 3 min. Dodaj szpinak, wymieszaj. Dopraw.

Ciasto rozwałkuj na cienki prostokąt i podziel na dwie części. Posmaruj połową roztopionego masła, rozłóż farsz. Zwiń formując strudel. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch posmaruj pozostałym roztopionym masłem. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy