Przejdź na stronę główną Interia.pl

Cudeńka z mielonego

Faszerowane ziemniaki

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 szklanka pomidorów z puszki
  • 6 łyżek kukurydzy konserwowej
  • ¾ szklanki czerwonej fasoli konserwowej
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki wyszoruj, osusz. Rozłóż na folii aluminiowej posmarowanej olejem, zawiń. Piecz 50-60 minut w temp. 200°C.

Cebulę drobno posiekaj. Umytą papryczkę pokrój w cienkie paski. Cebulę zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, od czasu do czasu mieszając, 5-7 min. Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj. Duś 15-20 min.

Na koniec dodaj kukurydzę oraz fasolę i podgrzewaj jeszcze 5 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Upieczone ziemniaki wyjmij z folii, delikatnie rozetnij wzdłuż i wypełnij nadzieniem mięsnym.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje