Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Cuda na kiju

Zastąpią obiad lub przystawkę, świetnie wyglądają na talerzu i są proste w przygotowaniu w domu. ​Sezon na szaszłyki rozpoczęty! Zachwyć gości ładnie wyglądającym i bardzo smacznym daniem.

Rewelacyjnie smakują w towarzystwie... znajomych. Zaproś najbliższych i przygotuj dla nich coś pysznego. Masz wiele możliwości, ponieważ bez problemu można przyrządzić szaszłyki dla najbardziej wymagających. Jeżeli twoi goście są wegetarianami, zastąp mięso parówkami sojowymi lub serem tofu w towarzystwie mnóstwa warzyw.

Reklama

Dodaj kilka dipów np. wymieszaj jogurt z posiekanym koperkiem i wyciśniętym czosnkiem. Nie ma osoby, która nie przepadałaby za tym sosem. Dla dzieci możesz przygotować tęczowe szaszłyczki, które mogą wykonać same. Pokrójcie sezonowe owoce np. truskawki, arbuza, morele i nadziewajcie je na patyczki. Dla bardzo głodnych przedstawiamy szaszłykowe rarytasy. 

Klops na patyku

Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego, rzymska sałata, 12 pomidorków koktajlowych, jajko, 6 łyżek słodkiej papryki, 12 czarnych oliwek, 4 łyżki octu winnego, żółta papryka, czerwona cebula, 2 tosty, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 1 łyżeczka oleju, cukier, 1/4 pęczka szczypiorku, 4 gałązki natki pietruszki.

Przygotowanie: Tosty namocz w zimnej wodzie, odsącz i wymieszaj z mięsem mielonym, jajkiem i koncentratem. Przypraw solą pieprzem i słodką papryką. Uformuj 24 kuleczki. Na patelni rozgrzej olej i smaż klopsiki z każdej ze stron, aż się zarumienią. Cebulę pokrój na ćwiartki, pokrop olejem i nadziej na kijki razem z usmażonymi klopsikami. Ułóż na blaszce i piecz przez 10 min. w 200 stopniach. W tym czasie umyj warzywa. Sałatę porwij, pomidorki i paprykę pokrój, dodaj oliwki. Wymieszaj i polej sosem z utartego octu, oleju, soli, pieprzu i cukru. Szaszłyki podawaj z sałatką.

Kolorowy kurczak

Składniki na 4 porcje: 2 podwójne piersi z kurczaka, łyżeczka powideł śliwkowych, łyżka ketchupu, czerwona papryka, zielona papryka, 4 małe pomidory, do smaku: sól, pieprz, oliwa.

Przygotowanie: Mięso dokładnie umyj i pokrój w równe paski, papryki w mniejszą kostkę, a pomidory wedle uznania na połówki lub ćwiartki. Zrób marynatę do mięsa. Ketchup wymieszaj z powidłami, najlepiej własnej roboty. Przygotowanym sosem posmaruj mięso. Nadziewaj je faliście na przemian z kolorową papryką. Całość posmaruj olejem i ułóż na rozgrzanym grillu.

Pomidory przypraw solą i pieprzem, polej oliwą i połóż obok szaszłyków. Opiekaj wszystko z każdej strony przez ok. 10 minut. Podawaj na talerzu lub wysokim naczyniu postawione na sztorc.

Pieczarki z kiełbasą

Składniki na 4 porcje:  20 dag ryżu, 12 dag pomidorków koktajlowych, pęczek bazylii, 10 dag pieczarek równej wielkości, 5 kiełbasek drobiowych, 2 łyżki oleju, pieprz, sól, 75 ml sosu azjatyckiego.

Przygotowanie: Wsyp ryż do posolonego wrzątku. Kiedy woda zawrze, zmniejsz płomień i gotuj ryż jeszcze 20 minut. W tym czasie umyj i pokrój pomidorki. Bazylię opłucz i oderwij listki od łodyżek. Odcedź ryż i wymieszaj go razem z pomidorkami i bazylią. Oczyść pieczarki i umyj pod bieżącą wodą. Kiełbaski pokrój na równe, skośne kawałki.

Przygotowane składniki ponabijaj na długie wykałaczki. Szaszłyki smaż na rozgrzanym oleju lub grillu ok. 5-7 minut. Potem połóż je na talerzu obok ryżu z pomidorkami i bazylią. Całość polej sosem azjatyckim i udekoruj listkami bazylii.

Po azjatycku

Składniki na 4 porcje: cebula, sól, pieprz, 4 łyżki oleju, 20 dag ryżu, 3 dag orzeszków ziemnych bez soli, 2 łyżki curry, 1/2 litra bulionu, 1 mieszanka azjatycka, 6 kotletów schabowych, 2 łyżki miodu, 3 łyżki sosu sojowego, łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie: Obierz i posiekaj cebulę. W garnku rozgrzej dwie łyżki oleju. Dodaj cebulę, orzeszki ziemne oraz ryż. Smaż przez chwilę. Posyp składniki curry i zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj 20 minut. Przed końcem gotowania do garnka dodaj mieszankę azjatycką. Kotlety schabowe umyj, osusz i ponabijaj pionowo na drewniane patyczki formując fale.

Sos sojowy wymieszaj z sokiem z cytryny, pozostałym olejem i miodem. Szaszłyki posmaruj marynatą, ułóż na blaszce i piecz przez 10 minut w 225 stopniach. Ryż z warzywami przypraw do smaku solą i pieprzem. Wyjmij na talerz i podawaj razem z upieczonymi szaszłykami.

Dowiedz się więcej na temat: szaszłyki | szaszłyki z drobiu | szaszłyki z kurczaka | przekąska

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje