Reklama

Crumble z lodami

Tłuste kremy i ciężkie ciasta odkładamy na chłodne dni. Teraz jemy owocowe lekkie desery!

Składniki na spód

  • 40 dag truskawek
  • łyżka cukru

Składniki na kruszonkę

  • pół szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 3 czubate łyżki masła

Składniki na lody

  • 20 dag truskawek
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki homogenizowanego serka waniliowego
  • łyżka naturalnego miodu

Sposób przygotowania:

1. Truskawki umyj, odetnij szypułki, po czym przełóż do wysokiego naczynia i zalej śmietanką kremówką. Dodaj łyżkę miodu i całość zmiksuj. Przełóż masę do zamykanego pudełka i wstaw na noc do lodówki. 

2. Następnego dnia przygotuj crumble: truskawki umyj i pozbaw szypułek. Pokrój je na mniejsze kawałki, posyp cukrem i delikatnie wymieszaj. Rozłóż owoce do 4 małych foremek żaroodpornych lub jednej dużej.  

3. Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z cukrem. Dodaj miękkie masło i całość zagnieć palcami. 

Reklama

4. Posyp truskawki kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz 25 minut. Poczekaj, aż deser lekko przestygnie i dołóż przygotowane dzień wcześniej lody.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy